Çoğu firma ürün ve hizmetlerini bireysel tüketicilere pazarlamayı tercih ederek B2C modelini kullanır. Fakat bazı firmalar satışlarında bireysel tüketicileri değil diğer işletmeleri hedef kitle olarak benimser. İşte bu bambaşka bir alan olan B2B modelini kullanmayı gerektirir.
B2B çalışan firmaların, son kullanıcıya hitap eden firmalara göre çok daha farklı bir pazarlama yöntemi uygulaması gerekir. B2B’nin satın alma süreci B2C’ye göre daha farklı bir şekilde ilerler. Farklı türde bir hedef kitleye de sahip olduğu için bireysel tüketiciye hitap etmekle tüm bir işletmeye hitap etmek aynı şey olmayacaktır.
İşletmeler bir firmadan yapacağı alım ile ilgili satın alım süreçleri hakkında derinlemesine analiz yapmaları, olasılıkları değerlendirmeleri ve gerçekleştirilen pek çok analiz sonucunda doğrudan getiri sonucunu görmeyi isterler. Ayrıca verimlilik, uzmanlık, uzun vadede çalışabilirlik ve en önemlisi güvenilirlik ararlar. Sonuç olarak bir işletme, B2B bir firmadan hizmet ya da ürün alırken en genel anlamda işlerinin başarısını arttırmasını bekler. Bu noktada B2B’nin B2C’ye göre farklı olan satın alma süreci söz konusu olur.
Öncelikle B2B çalışan firmalar için iletişim çok önemlidir. Birlikte iş yapacakları işletmeler aldıkları ürün ya da hizmetin ne olduğu, nasıl yapıldığı, nasıl işlediği gibi tüm bilgilere hakim olmak isterler. Dolayısıyla bir işletmeye pazarlama yapan bu firmaların müşterilerine, öğrenmek istedikleri bu bilgileri aktarabilmesi için içerik pazarlaması oldukça faydalı olacaktır. Pek çoğumuzun blog metinleri olarak bildiği içerik pazarlamasında bilgilendirme ön plana çıkar. Sektör raporları, seminerler, referanslar gibi birçok şeyi içerebilir. Firmanın bu gibi bilgileri ve daha pek çoğunu web sitesinde bulundurması, hem potansiyel müşterisine hitap etmesini hem de web sitesinin SEO’sunu arttırmasını sağlar.
Hangi içeriğin daha faydalı olacağını analiz etmek ve oluşturulacak içeriğe karar vermek ise asıl kilit noktayı oluşturur. Hedef kitlenin ürün ya da hizmetlerle ilgili öğrenmek isteyeceği bilgilere dair ihtiyaçlarını hedefleyen içerikler firmaya karşı güvenilirlik oluşmasını da sağlar. İşletmeler, B2B bir firma ile çalışırken neye yatırım yaptıklarını bilmek ve uzmanından hizmet aldıklarından emin olmak isterler. Bu noktada gerçekleştirilen sektörel faaliyetlerden ve onlara nasıl yardımcı olunabileceğinden bahsedilerek uzmanlığın vurgulanmasıyle birlikte firmanın kendisini tanıtması sağlanır. Böylece içerik pazarlaması sayesinde kendinizi hedef kitleniz olan işletmelere tanıtmış ve ürün ve ya hizmetlerinizi daha iyi tanıtmış olurusunuz.